Ο αριθμός των κρυολογημάτων και άλλων ιογενών λοιμώξεων που παρουσιάζει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος στο παιδί, αναφέρουν ερευνητές.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 513 εγκύους στη Γερμανία και 526 μωρά. Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα παιδιά ήταν ηλικίας 3 μηνών, 12 μηνών, και κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το επίπεδο έκθεσης της μητέρας σε ιογενείς λοιμώξεις και βακτήρια κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει το περιβάλλον στη μήτρα και επομένως τον κίνδυνο του μωρού να εμφανίσει άσθμα και αλλεργίες στην παιδική ηλικία.

Ο Dr. Mitch Grayson, δήλωσε ότι επιπλέον, τα ίδια παιδιά που είχαν πρόωρη έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως ακάρεα σκόνης είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν ευαισθησία μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Όταν εξετάστηκαν ακάρεα σκόνης από το στρώμα της μητέρας και του παιδιού, παιδιά με μεγάλη έκθεση σε αυτά αλλά χαμηλή σε βακτήρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικά στα ακάρεα σκόνης σε σχέση με τα παιδιά που είχαν χαμηλή έκθεση σε ακάρεα σκόνης και υψηλή σε επαφή με βακτήρια.

Από τις οικογένειες που περιλήφθηκαν στην έρευνα, ποσοστό 61% είχε ένα γονέα με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα.

Σύμφωνα με τον Dr. Michael Foggs, πρόεδρο του American College of Allergy, Asthma and Immunology, γνωρίζουμε ότι η αλλεργία και το άσθμα μπορούν να αναπτυχθούν στη μήτρα, καθώς γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο και στις 2 νόσους.

Ωστόσο, εξήγησε ότι η νέα έρευνα ρίχνει φως σχετικά με τον τρόπο που το περιβάλλον της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει το παιδί πριν τη γέννησή του.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Annals of Allergy, Asthma and Immunology.'

Πηγές:
'Annals of Allergy, Asthma and Immunology.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα