Σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα λιπαρών που περιέχει η διατροφή σας, αλλά και το είδος των λιπαρών.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Diabetes', ανακάλυψε ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών χτίζει περισσότερο λίπος στο σώμα και λιγότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την κατανάλωση πολυακόερεστων λιπαρών.

Ερευνητές ζήτησαν από 39 νέους ενήλικες να καταναλώσουν 750 θερμίδες σε muffins καθημερινά για 7 εβδομάδες-επιπλέον της τακτικής τους διατροφής.

Ο στόχος ήταν να κερδίσουν οι συμμετέχοντες περίπου 3% του σωματικού βάρους που είχαν στην έναρξη, μέχρι το τέλος της έρευνας.

Οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες muffins που παρασκευάστηκαν με φοινικέλαιο- κορεσμένο λιπαρό- και στους υπόλοιπους, muffins που παρασκευάστηκαν από ηλιέλαιο- πολυακόρεστο λιπαρό.

Και οι δυο ομάδες αύξησαν το ίδιο το βάρος τους. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί η παρατήρηση ότι όσοι κατανάλωσαν τα muffins που παρήχθησαν με κορεσμένα λιπαρά κέρδισαν συνολικά περισσότερο λίπος, ιδιαίτερα στο ήπαρ και την κοιλιά. Επιπλέον, κέρδισαν 3 φορές λιγότερη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με την ομάδα πολυακόρεστων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν τον οργανισμό να παράγει περισσότερο κοιλιακό (σπλαχνικό)λίπος. Τα πολυακόρεστα λιπαρά αντίθετα, μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζουν την αποθήκευση του σπλαχνικού λίπους στο σώμα.

Το λίπος στο ήπαρ και το σπλαχνικό, μπορεί να διαταράξουν περισσότερο το μεταβολισμό σε σύγκριση με άλλα λίπη. Και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί ο ματαβολισμός κάνει το σώμα να λειτουργεί ομαλά, που σημαίνει ότι αν ανακατευτείτε άσχημα με τη ροή του τώρα, θα μπορούσατε να κερδίσετε αργότερα περισσότερα κιλά. Επομένως, να άλλη μια αιτία για την οποία πρέπει να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Πηγές:
'Diabetes'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία