Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό της εποχικής γρίπης τα τελευταία χρόνια, δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχτηκαν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων γρίπης 2006 έως 2011, περιλαμβανομένης της επιδημίας γρίπης των χοίρων, του 2009.

Γενικά, περίπου το 80% των ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί μολύνθηκαν από τον ιό της γρίπης αλλά μόνο το 23% αυτών εμφάνισε συμπτώματα, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό ‘’The Lancet Respiratory Medicine.'''

Μόνο το 17% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό νόσησαν αρκετά, ώστε να επισκεφτούν γιατρό, ανακάλυψε η έρευνα. Σε σύγκριση με ορισμένα από τα εποχικά στελέχη γρίπης, το στέλεχος της γρίπης των χοίρων (2009) προκάλεσε πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι με το να βασιζόμαστε σε στοιχεία σχετικά με επισκέψεις στον γιατρό λόγω γρίπης υποεκτιμούμε την έκταση των λοίμωξεων από γρίπη, δήλωσαν ερευνητές.

Γενικά, το ποσοστό λοίμωξης για τη χειμερινή περίοδο γρίπης, όπως υπολογίστηκε για την έρευνα, ήταν κατά μέσον όρο 22 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά που καταγράφουν οι συνήθεις μέθοδοι.

Ο Dr. Andrew Hayward, του University College London, δήλωσε ότι τα αναφερόμενα περιστατικά γρίπης αποτελούν ‘’την κορυφή του κλινικού και υποκλινικού παγόβουνου’’, που είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατο στα συστήματα επιτήρησης που καταγράφουν τα περιστατικά που επισκέπτονται γιατρό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επισκέπτονται τον γιατρό όταν έχουν γρίπη, δήλωσε. Ακόμα και όταν επισκέπτονται γιατρό, συχνά δεν αναγνωρίζεται ότι έχουν γρίπη. Η επιτήρηση με βάση τους ασθενείς που επισκέπτονται γιατρό υποεκτιμά σε μεγάλο βαθμό των αριθμό των περιστατικών, που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του ποσοστού των περιστατικών που καταλήγουν στο νοσοκομείο ή πεθαίνουν.

Σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι αν άνθρωποι που νοσούν από γρίπη αλλά έχουν μόνο ελαφριά ή καθόλου συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν εύκολα οτν ιό σημείωσε ο Dr. Peter William Horby από το Oxford University Clinical Research Unit στο Βιετνάμ.
Θεωρεί ότι ακόμα και αν είναι ελαφριά μολυσματικοί, πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της γρίπης κάθε εποχή.

Πηγές:
''The Lancet Respiratory Medicine.'''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών