Άνθρωποι με διαφορετικές τιμές αρτηριακής πίεσης σε κάθε χέρι, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα αργότερα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης 3.300 ανθρώπων ηλικίας 40 ετών και άνω. Η έρευνα εστίασε μόνο στη συστολική πίεση.

Άνθρωποι με διαφορά 10 mm Hg και άνω, στις μετρήσεις συστολικής πίεσης των δυο χεριών, είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε διάστημα 13 ετών, σε σύγκριση με ανθρώπους που εμφάνιζαν μικρότερες διαφορές στις μετρήσεις μεταξύ των δυο χεριών.

Tα ευρήματα ίσχυαν και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων ενός ανθρώπου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και στα δυο χέρια.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘’American Journal of Medicine’’ ότι η αρτηριακή πίεση μετράται εύκολα στο ιατρείο και τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με συστάσεις για μέτρηση της πίεσης και στα δυο χέρια.

 

Πηγές:
‘’American Journal of Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό