Μετάλλαξη γονιδίου φάνηκε να σχετίζεται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σε νέα έρευνα που έγινε σε ποντίκια. Τα ποντίκια με τη μετάλλαξη, συμπεριφέρονταν όπως οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εμφάνιζαν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ενώ ήταν φοβισμένα.

Το γενετικό ελάττωμα των ποντικών εμποδίζει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την παραγωγή πρωτεΐνης SAPAP3, έδειξε η έρευνα από το ιατρικό Κέντρο του Duke University. Η πρωτεΐνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σημάτων μεταξύ των κυττάρων στον εγκέφαλο.

Τα ποντίκια που δεν είχαν αυτή την πρωτεΐνη φοβόντουσαν να μετακινηθούν από τη γωνία των κλουβιών τους και χτυπούσαν τα κεφάλια τους αγχωμένα σε βαθμό που μάτωσαν. Όταν χορήγησαν στα ποντίκια δόση SAPAP3 σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κινήσεων, πολλά έδειξαν βελτίωση.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και όταν τους χορηγήθηκαν χάπια-επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης- που χορηγούνται σε ανθρώπους για τη διαταραχή αυτή.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’ μπορεί να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για πιθανό μηχανισμό ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής η οποία αφορά περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγές:
'Nature’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βόλος: Κοριτσάκι έπαθε ανακοπή καρδιάς, διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στην Αθήνα
Ανισότητες στον καρκίνο: μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και στην Ευρώπη
Η θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα θεραπεύει 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα