Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παιδιά που περνούν περισσότερες από 2 ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή τα βιντεοπαιχνίδια καθημερινά, έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο World Congress of Cardiology.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Gilles Paradis, του McGill University στον Καναδά, δήλωσαν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά είχαν πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παιδιά με χαμηλό επίπεδο σωματικής φόρμας είχαν 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με παιδιά που είχαν χαμηλό επίπεδο φόρμας.

Πρόσθεσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία συνδέεται με αρχικούς δείκτες καρδιαγγειακής νόσου.
Παιδιά που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση πιθανόν θα την έχουν ως ενήλικες, εκτός και αν ληφθεί αγωγή ή γίνουν παρεμβάσεις.
Ενώ η υψηλή πίεση στα παιδιά 10 ετών οφείλεται συνήθως σε άλλη πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί για τους ίδιους λόγους που εμφανίζεται σε ενήλικες. Υπερβάλλον βάρος, φτωχή διατροφή και έλλειψη άσκησης.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η σωματική αδράνεια συνδέεται στενά με την καρδιαγγειακή νόσο και είναι η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ενήλικοι με την πάθηση αντιμετωπίζουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφρικής νόσου, επομένως αποφεύγοντας ή διορθώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση στα παιδιά η επίδραση είναι σημαντική.

Για να διερευνήσει περαιτέρω παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υπέρταση στα παιδιά, η νέα έρευνα μέτρησε τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και της αδράνειας, της καθιστικής ζωής και της σωματικής φόρμας 630 παιδιών μεταξύ 8 και 10 ετών, που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο για παχυσαρκία.

Η ερευνητική ομάδα έλαβε διαδοχικά 5 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και ανέλυσε τη σωματική δραστηριότητα για 1 εβδομάδα με συσκευή που μετρά την κίνηση.

Τα παιδιά, επίσης, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια όσον αφορά τη σωματική τους αδράνεια από την παρακολούθηση τηλεόρασης, τη χρήση υπολογιστή, τα βιντεοπαιχνίδια και το διάβασμα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση των παιδιών και μέτρησαν το ύψος, το βάρος και τη σεξουαλική τους ωρίμανση.
Ελήφθη επίσης υπόψη το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και η ερευνητική ομάδα κατέγραψε τα παιδιά που είχαν γονείς με ιστορικό υπέρτασης, για να προσαρμόσουν τα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά που αφιέρωναν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα στην τηλεόραση είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες για αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση, και η ομάδα σημειώνει ότι η σχέση ήταν πιο εμφανής σε υπέρβαρους και παχύσαρκα παιδιά.

Η έρευνα ενισχύει άλλες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να μειωθεί ο αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου, αν τα παιδιά είναι περισσότερο ενεργά σωματικά, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό