Ως ινομυαλγία αναφέρεται μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μύες και όχι στις αρθρώσεις. Ο πάσχων από ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, καθώς οι μύς, τένοντες και ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου. Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να εμφανισθεί ως άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ.

Παρουσιάζεται επίσης τοπική ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Στον ασθενή με ΙΝΜ, ο βαθύς ύπνος (στάδιο IV της nonREM), διακόπτεται από άλφα κύματα (RΕΜ φάση: κύματα αφύπνισης) με αποτέλεσμα το σώμα να μη χαλαρώνει και ο ύπνος να μην ανανεώνει. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν:

  • Δυσανεξία στο κρύο ή στη ζέστη
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, διανοητική διαύγεια)
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ)
  • Κεφαλαλγία
  • Επώδυνα σύνδρομα μυοπεριτοναϊκού πόνου

Το 1990, το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας καθιέρωσε τα διαγνωστικά κριτήρια της λεγόμενης «αόρατης» μέχρι τότε πάθησης, ως εξής:

Ιστορικό διάχυτου άλγους, που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες και αφορά και στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και στον αξονικό σκελετό.

Ύπαρξη 11 - 18 ευαίσθητων σημείων (tender points) όπου όποια πίεση βάρους 4 κιλών προκαλεί πόνο. Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση η οποία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς.

Το άτομο με ινομυαλγία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και σκεπτικισμό και/ ή θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ενίοτε από επαγγελματίες της υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο. Ως εκ τούτου συνήθως ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια πριν λάβει τη σωστή διάγνωση. Η ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ινομυαλγία είναι η 12η Μαΐου.

''Φέτος είναι η πρώτη φορά που «γιορτάζεται» στην Ελλάδα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων με Ινομυαλγία που ξεκίνησε τα βήματά του πριν από λίγο καιρό...θα μας ακολουθήσετε;
Σας περιμένουμε όλους τη Δευτέρα 12 Μαΐου στο Μύρτιλο στο Νέο Ηράκλειο δίπλα από τον ηλεκτρικό σταθμό (28ης Οκτωβρίου 6) στις 6 μ.μ''

Τηλ. Επικοινωνίας : 697 73 83 495 697 78 75 296,
www.inomyalgia.gr 
https://www.facebook.com/groups/inomialgia/ 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπερλοιμογόνος Klebsiella που τρομάζει την Ευρώπη: 4 πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα
'Εξαρση ιώσεων: 4 ώρες αναμονή στην εφημερία του νοσοκομείου Παίδων
Χαράτσι στα γενόσημα: Μόλις 531 σκευάσματα (23,8%) πιάνει ο κόφτης των 3 ευρώ [παραδείγματα]