Μπορεί η παράλειψη του πρωινού να καταστρέψει το πρόγραμμα δίαιτάς σας ; Πιθανόν όχι, σύμφωνα με νέα έρευνα, αν και ειδικοί τονίζουν ότι η αξία ενός θρεπτικού πρωινού δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται και ότι η τακτική παράλειψή του μπορεί να μην είναι καλή ιδέα.

Προηγούμενες έρευνες οδήγησαν σε αντιφατικές συμβουλές. Ορισμένες υπέδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να χάσουν βάρος και άλλες ανακάλυψαν το αντίθετο.

Στη νέα έρευνα, κλινική δοκιμή που διήρκεσε 16 εβδομάδες και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Clinical Nutrition’’, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ή η παράλειψη του πρωινού δεν επηρέαζε την απώλεια βάρους των συμμετεχόντων με κάποιον τρόπο.
Ο ερευνητής, David B. Allison, του University of Alabama στο Birmingham, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι δεν είχε διαφορά η κατανάλωση ή η παράλειψη πρωινού.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Ο Keith Ayoob, του Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα η παράλειψη του πρωινού δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Μπορεί κάποιος να μη θέλει να φάει πρωινό αλλά χρειάζεται όλες τις θρεπτικές ουσίες που αυτό μπορεί να παράσχει.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης ή της παράλειψης πρωινού στην απώλεια βάρους σε 309 υγιείς υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ηλικίας 20-65 ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες σε μια ομάδα να τρώνε πρωινό πριν τις 10.00και στους ανθρώπους της άλλης ομάδας να μην καταναλώσουν θερμίδες πριν τις 11.00. Στην τρίτη ομάδα, που περιέλαβε 44 από τους ανθρώπους που φυσιολογικά παρέλειπαν το πρωινό πριν από την έρευνα και 52 ανθρώπους που κατανάλωναν τακτικά πρωινό δεν δόθηκαν οδηγίες όσον αφορά την κατανάλωση ή την παράλειψη πρωινού.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν είχαν να ακολουθήσουν αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας και οι ερευνητές τους έδωσαν μόνο ένα φυλλάδιο με οδηγίες για υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η ερευνήτρια Emily Dhurandhar, του University of Alabama στο Birmingham, δήλωσε ότι τώρα που γνωρίζουμε ότι η σύσταση ‘’τρώτε πρωινό καθημερινά’’ δεν έχει διαφορετική επίδραση στην απώλεια βάρους μπορούμε να μελετήσουμε άλλες τεχνικές για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα.

Ο Ayoob, δήλωσε ότι δεν πρόκειται πάντα για το βάρος. Πάντα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε πρωινό. Θέλει να ακολουθούν οι άνθρωποι υγιεινή διατροφή και το πρωινό είναι συχνά ένα γεύμα της συνήθειας, πρόσθεσε. Το πρωινό είναι ‘’καλό όχημα’’ για υγιεινές τροφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και φρούτα.

Ο Ayoob, λόγω της δυνητικής διατροφικής αξίας του πρωινού, συνιστά να το τρώτε πάντα είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε όχι, ακόμα και αν αποτελείται μόνο από δημητριακά, γάλα και μπανάνα.

 

Πηγές:
‘’American Journal of Clinical Nutrition’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;