Γυναίκες που παρουσιάζουν νευρική ανορεξία αισθάνονται αίσθηση περηφάνειας σχετικά με την απώλεια βάρους τους και το θετικό συναίσθημα ενδεχομένως παίζει ρόλο στη θανατηφόρο πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής, Edward Selby, του Rutgers University, στο New Brunswick, εκτιμά πως τα θετικά συναισθήματα γίνονται υπερβολικά και αποτελούν ανταμοιβή για τέτοιες συμπεριφορές.

Σε διάστημα 2 εβδομάδων οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συναισθηματική κατάσταση 118 γυναικών, ηλικίας 18-58, ετών που αντιμετωπίστηκαν για νευρική ανορεξία.

Εκτός από αρνητικά συναισθήματα οι γυναίκες αισθάνθηκαν επίσης θετικά, καθώς μπόρεσαν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το στόχο απώλειας βάρους που είχαν θέσει.

Καθώς μόνο περίπου το ένα τρίτο των γυναικών αναρρώνει μετά από αγωγή, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη κατανόηση της αιτίας που τα συγκεκριμένα θετικά συναισθήματα συνδέονται τόσο ισχυρά με την απώλεια βάρους και δεν γίνονται υγιείς συνδέσεις, όπως με την οικογένεια ή τους φίλους.

Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές εστίασαν σε αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη, θυμό ή έλλειψη ελέγχου. Λίγη προσοχή δόθηκε στην επίδραση των διαταραγμένων θετικών συναισθημάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Γυναίκες που είχαν τη μεγαλύτερη δυσκολία να αναγνωρίσουν διαταραγμένα θετικά συναισθήματα εμφάνισαν συμπεριφορές τύπου ανορεξίας, όπως περιορισμό θερμίδων, υπερβολική άσκηση, χρήση καθαρτικών, πρόκληση εμετού και συχνό έλεγχο του σωματικού λίπους και βάρους.
Ο Selby δήλωσε ότι γυναίκες με ανορεξία έχουν συχνά πολύπλοκη συναισθηματική κατάσταση. Για αυτό είναι σημαντικό να περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό που αποκομίζουν οι γυναίκες από την εμπειρία τους.

‘Οσο περισσότερα γνωρίζουμε, όχι μόνο για τα αρνητικά συναισθήματα αλλά και για τα θετικά, που συνδέονται με τη νόσο, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζουμε την πάθηση, κατέληξε.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα θετικά συναισθήματα των ανορεξικών σχετικά με την ακραία απώλεια βάρους και τη διοχέτευσή τους σε άλλες υγιεινές δραστηριότητες, σύμφωνα με την έρευνα.

Το να έχουν τον έλεγχο είναι σημαντικό για πολλές από τις συγκεκριμένες γυναίκες. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να συνδέσουν τα θετικά συναισθήματα που αισθάνονται με την απώλεια βάρους με άλλες πτυχές τις ζωής τους που θα οδηγήσουν σε πιο ισορροπημένη αίσθηση ευτυχίας, δήλωσε ο Selby.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ''Clinical Psychological Science.''

 

Πηγές:
''Clinical Psychological Science.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά