Όποιος πίνει καφέ μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Κινέζοι επιστήμονες μετά από επισταμένη στατιστική έρευνα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας τράπεζα δεδομένων, τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρκίνου του προστάτη.

Όλες οι μελέτες αναλύθηκαν στατιστικά και εξετάστηκαν λεπτομερώς. Οι ερευνητές υπολόγισαν μια τιμή αναλογίας πιθανοτήτων για την υψηλότερη κατανάλωση καφέ σε σχέση με τη χαμηλότερη.

Από συνολικά 180 δημοσιεύσεις, μόλις 21 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης: Δώδεκα μελέτες ασθενών που υποβλήθηκαν σε έλεγχο (σχεδόν 8.000 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, σχεδόν 10.000 έλεγχοι) και εννέα μελέτες κοόρτης, με συνολικά περισσότερους από 455.000 συμμετέχοντες.

Το συμπέρασμα ήταν ότι με άφθονη κατανάλωση καφέ, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ήταν 9 τοις εκατό χαμηλότερη σε σχέση με την αποχή από τον καφέ.

Η μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης υπολογίστηκε καθημερινά μεταξύ τεσσάρων και πέντε φλιτζανιών, ενώ η αποχή σε λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. Αντιοξειδωτική λοιπόν η επίδραση της καφεΐνης.

Ο καφές περιέχει τα διτερπένια (λιπίδια), καφεστόλη και καχεόλη, που περιορίζουν την γονιδιοτοξική επίδραση πολλών καρκινογόνων ουσιών.

Τέλος περιέχει το χλωρογενικό οξύ , που υπάρχει για παράδειγμα, στις πατάτες, που είναι επίσης αντιοξειδωτικό. Επίσης βοηθά στη μείωση των επίπεδων της ινσουλίνης και του IGF-1 (ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα). 

Πηγές:
Ärzte Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]