Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το κοινό κρυολόγημα συνδέεται προσωρινά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ευάλωτα παιδιά.

Ερευνητές του UCSF Benioff Children's Hospital San Francisco, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν αυξημένος μόνο για 3 ημέρες μεταξύ της επίσκεψης στο γιατρό για συμπτώματα λοίμωξης και της εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνήτρια Heather Fullerton, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λοίμωξη είχε ισχυρή αλλά βραχυπρόθεσμη επίδραση στον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσθεσε ότι ερευνητές είχαν παρατηρήσει την αύξηση στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από λοίμωξη σε ενήλικες αλλά μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί σχέση στα παιδιά.

Η έρευνα παρατήρησε ότι παιδιά που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 12 φορές πιο πιθανό να είχαν λοίμωξη τις 3 προηγούμενες ημέρες σε σχέση με παιδιά χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο συνολικός αριθμός λοιμώξεων σε διάστημα 2 ετών δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ποσοστό περίπου 80% των ελαφρών λοιμώξεων αφορούσαν το ανώτερο αναπνευστικό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]