Ήταν γνωστό ως κοινό κρυολόγημα. Τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να δίνουν ονόματα -όχι τόσο κοινά- σε εκατοντάδες ιών που προκαλούν στους ανθρώπους βήχα, συριγμό, φτάρνισμα και άλλα σοβαρότερα συμπτώματα.

Την τρέχουσα εβδομάδα περιέγραψαν πώς νέες τεχνικές έρευνας αποκαλύπτουν μια πλειάδα νέων ιών του αναπνευστικού-στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ιός τεραστίων διαστάσεων-και εντείνουν τις προσπάθειες για καλύτερη κατανόηση του ρόλου που παίζουν αυτοί οι ιοί στην ασθένεια.

Μιλώντας σε συνέδριο μικροβιολογίας στο Σικάγο, ο Kenneth McIntosh από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δήλωσε ότι οι ερευνητές έχουν προσθέσει νέους ιούς που για ορισμένους από αυτούς δεν είχαμε ακούσει ποτέ πριν.

Πολλοί από τους νέους ιούς προκαλούσαν βήχα και συνάχι για εκατοντάδες χρόνια παράλληλα με τους ρινοϊούς και αδενϊούς. Ωστόσο οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα απέκτησαν τα όργανα μοριακής έρευνας για να ταυτοποιήσουν αυτούς τους ιούς.

Ο ερευνητής δήλωσε πως οι επιστήμονες γνωρίζουν πως υπάρχουν αυτοί οι ιοί αλλά δεν γνωρίζουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται να ξέρουν για την ικανότητά τους να προκαλούν ασθένεια.

Η γνώση αυτή ενδεχομένως θα αποβεί σημαντική καθώς οι ιοί του κρυολογήματος είναι ο κύριος ένοχος πίσω από το 50% έως 80% των κρίσεων άσθματος.

Στα παιδιά, μέχρι το 80% των περιστατικών όταν κρίσης άσθματος αποδίδεται στην ύπαρξη κάποιου από αυτούς τους ιούς κρυολογήματος, δήλωσε ο Dr. Jim Gern, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Wisconsin.

Μέρος της έρευνας δέχτηκε ώθηση από το ξέσπασμα του ιού SARS, ο οποίος εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 30 χώρες το 2003, προσέβαλε 8.000 ανθρώπους και έφερε το θάνατο σε 800, πριν περιοριστεί. Όταν αποκαλύφτηκε ότι ο συγκεκριμένος ιός ανήκε στους κοροναϊούς, ενεργοποιήθηκε το πεδίο των κοροναϊών και προστέθηκαν άλλοι δυο νέοι κοροναϊοί.

Άλλος νέος ιός είναι ο ανθρώπινος μποκαϊός ο οποίος βρίσκεται σε οξείες νόσους του αναπνευστικού στα παιδιά. Ακόμα ένας  ιός που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ο μιμιϊός, με τεράστιο μέγεθος και πολύπλοκα χαρακτηριστικά, ο οποίος ταυτοποιήθηκε το 2003.

Είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από άλλους ιούς, βρέθηκε σε DNA ασθενών με πνευμονία και μπορεί να ευθύνεται για το 20% έως το 50% των περιπτώσεων πνευμονίας που προηγουμένως δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Τον προηγούμενο Μάιο ανακαλύφτηκε ο ιός WU από τον David Wang της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις, που μπορεί να προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού και ίσως άλλα προβλήματα. Οι ερευνητές διερευνούν αν οι ιοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν όγκους.

Ο Dr. Gern και η ομάδα του εξετάζει το λόγο που οι ιοί του κρυολογήματος οδηγούν ορισμένους ανθρώπους να νοσήσουν σοβαρά και άλλους όχι. Έτσι μπορούν να οδηγηθούν σε θεραπείες για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Ο ερευνητής δηλώνει ότι χρειάζεται να ερευνηθεί περαιτέρω ο τομέας της ανακάλυψης αντιδράσεων του ανοσοποιητικού, που φαίνεται πως μπορεί να προστατεύσουν από τέτοιες νόσους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας