Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με καρκίνο του μαστού που ακολουθούν αγωγή με χημειοθεραπεία έχουν ένα μικρό αλλά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν οξεία μυελοειδή λευχαιμία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στο διάστημα 1992 έως 2002. Η έρευνα εστίασε στην αγωγή που έλαβαν οι γυναίκες με ή χωρίς λευχαιμία, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Dr.

Sharon Giordano και οι συνεργάτες της, στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Από τις 64.715 γυναίκες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, 10.130 υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία μαζί με άλλη επέμβαση, ενώ 54.585 δεν είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 66 έως 104 ετών και η περίοδος στην οποία επανεξετάστηκαν ήταν κατά μέσον όρο οι 54,8 μήνες.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία είχαν 1,8% πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία σε διάστημα 10 ετών. Ο κίνδυνος σε άλλες ασθενείς ήταν σημαντικά χαμηλότερος και έφτανε στο1,2%. Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, η διαφορά μεταφράστηκε σε σχετική αύξηση του κινδύνου κατά 53% για λευχαιμία που σχετίζεται με χημειοθεραπεία.

Καταλήγοντας, η ερευνήτρια σημειώνει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη συνοδευτική χημειοθεραπεία σε μεγαλύτερες γυναίκες πρέπει να περιλαμβάνουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους από αυτήν, καθώς και τα ενδεχόμενα οφέλη, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν τέτοια πληροφόρηση πριν λάβουν κάποια απόφαση.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές