Ο ιός του κοινού κρυολογήματος δείχνει προτίμηση στην κρύα μύτη, υποδεικνύουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ήταν πιο ασθενές σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, επιτρέποντας στον ιό να ευδοκιμήσει. Οι ερευνητές συνιστούν να διατηρείτε ζεστή τη μύτη και να αποφεύγετε τον κρύο αέρα όταν έχετε λοίμωξη.

Ερευνητική ομάδα του Yale University μελέτησε ρινοϊούς σε θερμοκρασία 33C στη μύτη και 37C στο σώμα.

Η ερευνήτρια Dr Akiko Iwasaki δήλωσε ότι γνωρίζουμε εδώ και 50 χρόνια ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στη μύτη αλλά ο μηχανισμός δεν έχει ποτέ αποκρυπτογραφηθεί με σαφήνεια.

Πρόσθεσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ασθενές σε κρύα μύτη και δίνει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να πολλαπλασιαστεί.

Δυο σημαντικά εργαλεία-μια ομάδα αισθητήρων που εντοπίζουν τη λοίμωξη και χημικές ουσίες που συντονίζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού– είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Η Dr Iwasaki δήλωσε ότι γενικά, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο χαμηλότερη είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού στους ιούς.

Όπως δήλωσε, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί το κοινό κρυολόγημα είναι πιο συχνό τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι το θέμα είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκο.

Άλλοι παράγοντες όπως διαφορετικές ανθρώπινες συμπεριφορές το χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι έχουν επίσης εμπλακεί στα κρυολογήματα του χειμώνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Proceedings of the national academy of sciences.’’

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the national academy of sciences.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης