Ερευνητές ανέπτυξαν τεστ αίματος που θεωρούν ότι θα μπορούσε να βοηθά τους νευρολόγους να εντοπίζουν τη νόσο του Πάρκινσον και να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου.
Η ερευνήτρια Judith Potashkin, του Rosalind Franklin University of Medicine and Science, δήλωσε ότι αν είναι επιτυχές περιμένει τα ευρήματα να μεταφραστούν σε πολύτιμο διαγνωστικό όπλο για τη νόσο του Πάρκινσον.
Ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν 2 γενετικούς δείκτες που είναι 90% αποτελεσματικοί στην ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον. Οι δείκτες συνδέονται με τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τη γλυκόζη και την ινσουλίνη, δήλωσε ο ερευνητής Jose Santiago, του Chicago Medical School.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 101 ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον και 91 υγιείς. Ανακάλυψαν ότι η γονιδιακή έκφραση άλλαζε σημαντικά σε διάστημα 3 ετών, σε ασθενείς με τη νόσο.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί πως η εξέταση ‘’δουλεύει’’ και οι ερευνητές θα ήθελαν να την κάνουν να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.
‘Ενας στόχος είναι να βελτιωθεί σημαντικά η ακρίβεια της διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον μέσω συνδυασμού ανάλυσης συμπτωμάτων, απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου και εξετάσεων αίματος. Θα βοηθούσε επίσης να διαγνωστεί η νόσος στα αρχικά στάδια και να χρησιμοποιηθούν τα τεστ αίματος για τον έλεγχο της εξέλιξης και για τη διαπίστωση της δράσης των φαρμάκων.
Η Julie Andersen, καθηγήτρια στο Buck Institute for Research on Aging στο Novato, δήλωσε ότι ένα τεστ αίματος για τη διάγνωση του Πάρκινσον θα ήταν πολύ λιγότερο ακριβό και πιο εύκολα προσβάσιμο σε σχέση με τις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές αν το Πάρκινσον προκαλεί αλλαγές στα γονίδια ή αν οι αλλαγές συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Και τα δυο γονίδια συνδέονται με τον διαβήτη και οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο νόσων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’
Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός