Ερευνητές εντόπισαν ξεχωριστές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Αυξημένα επίπεδα μορίων του ανοσοποιητικού, (κυτοκίνες) ανακαλύφθηκαν σε ανθρώπους κατά τα αρχικά στάδια της νόσου, ανέφερε έρευνα του Columbia University.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάγνωσης και της αγωγής.
Βρετανοί ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Η ερευνητική ομάδα, που δημοσίευσε την έρευνα στο περιοδικό ''Science Advances'', έλεγξε δείγματα αίματος σχεδόν 3.000 ασθενών και 350 υγιών ανθρώπων.

Ανακάλυψε συγκεκριμένες τάσεις των μορίων του ανοσοποιητικού σε ασθενείς που είχαν τη νόσο μέχρι 3 χρόνια.
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών, ιδιαίτερα της ιντερφερόνης γάμμα, που έχει συνδεθεί με την κούραση που συνοδεύει πολλές λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς.

Υγιείς ασθενείς και όσοι είχαν τη νόσο περισσότερο από 3 χρόνια δεν είχαν την ίδια εμφάνιση.

Η ερευνήτρια Dr Mady Hornig, δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν στον τρόπο που οι ιικές λοιμώξεις μπορούν ενδεχομένως να διαταράσσουν το ανοσοποιητικό.

Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι ασθενείς με χρόνια κόπωση πλημμυρίζουν με κυτοκίνες μέχρι περίπου το όριο των 3 ετών, χρονική στιγμή που το ανοσοοποιητικό σύστημα δίνει ενδείξεις εξάντλησης και μειώνονται τα επίπεδα κυτοκίνης.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ξεχωριστά στάδια στη νόσο, δήλωσε. Όταν η αντίδραση κυτοκίνης αρχίζει να καταλαγιάζει, η νόσος επίσης μοιάζει να ησυχάζει.

Ο Peter White, καθηγητής στο Queen Mary University of London, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να εξάγουμε συμπεράσματα από την έρευνα.

 

Πηγές:
''Science Advances''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;