Η διαρκής επίπτωση της φτώχειας στην υγεία είναι εμφανής. Ο παράγοντας της φτώχειας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ενδεχομένως ο μοναδικός τόσο σημαντικός παράγοντας για πρόωρο θάνατο και ανικανότητα.

Η φτώχεια έχει συσχετιστεί, από έρευνες, με ασθένειες αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας. Μήπως όμως η υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των φτωχών αποτελεί αντανάκλαση των υψηλών επιπέδων καπνίσματος, φτωχής διατροφής και άλλων ανθυγιεινών συνηθειών στις ομάδες αυτές;

Η απάντηση φαίνεται να είναι αρνητική. Σε έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α φάνηκε ότι από την τριπλάσια θνησιμότητα που παρατηρήθηκε σε φτωχούς ανθρώπους, ποσοστό 13% το ανώτερο μπορούσε να αποδοθεί στο κάπνισμα, το ποτό, τη διατροφή και την άσκηση.

Άλλες έρευνες συνηγορούν στο αποτέλεσμα αυτό υποδεικνύοντας ότι υπάρχει κάτι σχετικό με τη φτώχεια που είναι αποφασιστικά αρνητικό για την υγεία.

Χρόνια στέρηση

Ειδικοί στα θέματα δημόσιας υγείας συζητούν για το πώς η φτώχεια ‘μπαίνει στο πετσί’ κάποιου με τόσο δραματικό τρόπο που επιδεινώνει την υγεία του. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετές αιτίες. Για τον Richard Levins, από το Harvard, αυτές περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στις παρακάτω:

  • Χρόνια στέρηση και περιορισμένη πρόσβαρη σε πηγές όπως η τροφή, η εκπαίδευση και η στέγη
  • Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες
  • Φυσικές απειλές στην υγεία και την ασφάλεια
  • Χρόνιο ψυχικό στρες
  • Επισφαλείς εργασίες, ή απαιτητικές εργασίες και χαμηλές ικανότητες ανταπόκρισης

Δυο άλλες πιθανές αιτίες αξίζουν ειδική αναφορά. Η μια εκφράζεται από ειδικούς παγκοσμίως και υποδεικνύει ότι οι αρνητικές συνέπειες της φτώχειας στην υγεία μεγεθύνονται στις χώρες όπου υπάρχει μεγάλη οικονομική ανισότητα.

Δεν είναι μόνο η φτώχεια αλλά το να είναι κάποιος φτωχός σε χώρα όπου άλλοι είναι πλούσιοι επιδεινώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται αυξημένο στρες, χαμηλό αίσθημα ελέγχου στη ζωή τους και έλλειψη εμπιστοσύνης στην κοινωνία και στο περιβάλλον τους. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην κακή υγεία και εντείνονται σε συνάρτηση με το μέγεθος της οικονομικής ανισότητας.

Ακόμα μια αιτία ενδέχεται να είναι ότι οι άνθρωποι χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου έχουν λιγότερες ευκαιρίες να ελέγχουν τις καταστάσεις και τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή τους. Όπως σημειώνει ο επιδημιολόγος Leonard Syme, η έλλειψη ελέγχου στο πεπρωμένο μπορεί να είναι η έννοια που βοηθά να κατανοήσουμε γιατί οι φτωχοί είναι λιγότερο υγιείς σε σχεδόν κάθε κατηγορία ασθένειας.

Η πείνα αποτελεί με τη σειρά της αιτία φτώχειας, οδηγώντας σε κακή υγεία, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και νοητικά προβλήματα. Έτσι η πείνα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια καθώς περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να δουλέψουν.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία, υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,08 δισ φτωχοί στις αναπτυσσόμενες χώρες που ζούνε με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Από αυτούς, περίπου 798 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια πείνα, γεγονός που σημαίνει ότι η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων δεν επαρκεί για να ζήσουν ζωή γεμάτη υγεία.

Πηγές:
The Park Ridge Center

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες