Άντρες που ασκούνται αρκετά με αερόβια, μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσουν την έναρξη της εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης λόγω ηλικίας, μειώνοντας πιθανόν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες άντρες για δεκαετίες. Τους υπέβαλαν περιοδικά σε εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα χοληστερόλης και στη συνέχεια τους ζητούσαν να τρέχουν σε διάδρομο για να μετρούν την καρδιαναπνευστική τους φόρμα.
Άντρες που μπορούσαν να τρέχουν πιο μακριά και πιο γρήγορα, επίσης είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη.

Ο Dr. Usman Baber, του Ιcahn School of Medicine at Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα οφέλη της καλής φόρμας στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης είναι πιο υψηλά σε νέους έως μέσης ηλικίας ενήλικες και τείνουν να μειώνονται σταδιακά στη μεγαλύτερη ηλικία.

Για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ καλής φόρμας και επιπέδων χοληστερόλης, ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 11.418 αντρών μεταξύ του 1970 και του 2006 σε κλινική του Ντάλας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, λευκοί και με σχετικά καλό εισόδημα.

Άντρες εξαιρέθηκαν από την ανάλυση αν είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου ή αν είχαν αναφέρει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην κλινική.

Κατά μέσον όρο, κάθε άντρας υποβλήθηκε σε τουλάχιστον 3 εξετάσεις που ήλεγχαν τα επίπεδα χοληστερόλης και φόρμας.

Όσο καλύτερη επίδοση είχαν οι άντρες σε εξετάσεις φόρμας τόσο πιο πιθανό ήταν να έχουν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Οι άνθρωποι με καλύτερη φόρμα, επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL.

‘Αντρες με υψηλότερα επίπεδα καρδιαναπνευστικής φόρμας είχαν καλύτερο προφίλ χοληστερόλης σε σχέση με άντρες που είχαν λιγότερο καλή φόρμα, από την ηλικία των 20 ετών μέχρι τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια των 60, αν και η διαφορά μειώθηκε στη μεγάλη ηλικία.

Ταυτόχρονα, άντρες με χαμηλότερα επίπεδα φόρμας έφθασαν σε μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης πριν την ηλικία των 40 ετών.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι έλειπαν στοιχεία για φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης όπως και ότι δεν παρακολουθούσε αλλαγές στις διατροφικές συνήθεις που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη χοληστερόλη. Υπήρχαν επίσης περιορισμένα στοιχεία για τους μεγαλύτερους άντρες της έρευνας.

Η Dr. Paola Boffetta, δήλωσε ότι ακόμα και αν είναι έτσι, η τρέχουσα έρευνα προστίθεται σε αυξημένες ενδείξεις που στηρίζουν τα οφέλη της δια βίου σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη νόσων που τείνουν να εμφανίζονται με την ηλικία.

Η Boffetta δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι το να είναι κάποιος δραστήριος είναι ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της ζωής, όχι μόνο για την καρδιαγγειακή νόσο αλλά για πολύ μεγάλο αριθμό χρόνιων νόσων και για την οστεοπόρωση και τα κατάγματα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές