Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παράλειψη γευμάτων, τελικά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους γύρω από την κοιλιά.

Η ερευνήτρια Martha Belury, του The Ohio State University, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι αυτό στηρίζει τη θεωρία ότι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι βοηθητικά για την απώλεια βάρους, αν και μπορεί να μην είναι πρακτικό για πολλούς ανθρώπους.

Η Belury εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να παραλείπετε γεύματα, επειδή ο οργανισμός οδηγείται σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις της ινσουλίνης και της γλυκόζης, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αύξηση του λίπους αντί για απώλεια.

Στην έρευνα, ποντικοί που κατανάλωσαν όλη την τροφή τους ως μοναδικό γεύμα και δεν έφαγαν την υπόλοιπο ημέρα εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη στο ήπαρ τους.

Όταν το ήπαρ δεν ανταποκρίνεται στα σινιάλα της ινσουλίνης για να σταματήσει να παράγει γλυκόζη, το επιπλέον σάκχαρο στο αίμα αποθηκεύεται ως λίπος.

Οι ποντικοί αρχικά ακολούθησαν περιοριστική διατροφή και έχασαν βάρος σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου που είχε απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή.

Οι ποντικοί με την περιοριστική διατροφή ξανακέρδισαν βάρος, καθώς οι θερμίδες προστέθηκαν πάλι στη διατροφή τους και σχεδόν έφθασαν στο επίπεδο της ομάδας ελέγχου, στο τέλος της έρευνας.

Ωστόσο, το λίπος γύρω από τη μέση-ισοδύναμο του κοιλιακού λίπους στον άνθρωπο- ζύγιζε περισσότερο στους ποντικούς που ακολούθησαν περιοριστική διατροφή έναντι των ποντικών που μπορούσαν ελεύθερα να τρώνε.

Υπερβάλλον λίπος αυτού του είδους συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Nutritional Biochemistry.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Nutritional Biochemistry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]