Γυναίκες που λαμβάνουν στατίνες μπορεί ενδεχομένως να έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κατά τη διάρκεια έρευνας, που διήρκεσε 15 χρόνια, ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 150.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ 50 και 79 ετών, από τις οποίες περισσότερες από 3.100 πέθαναν από καρκίνο τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ερευνητές δήλωσαν ότι γυναίκες που ανέφεραν ότι λαμβάνουν στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ήταν κατά 20% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της έρευνας, όταν ελήφθησαν υπόψη όλοι οι καρκίνοι.
Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η χοληστερόλη, την οποία στοχεύουν οι στατίνες, βοηθά τον καρκίνο να εξαπλώνεται.

Ωστόσο, ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα δεν απέδειξε ότι τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης ήταν η αιτία που οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο και ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν η σχέση που φάνηκε μεταξύ του μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρκίνο και της χρήσης στατινών οφείλεται στα φάρμακα καθαυτά ή σε άλλη αιτία, δήλωσε ο Richard Roope, του Cancer Research UK.

Περισσότερες έρευνες διερευνούν αν τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η έρευνα ανακοινώθηκε από το Cancer Research UK.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δώρα ζωής από 74χρονο που έφυγε από τη ζωή στο "Γ. Παπανικολάου"
Μαγιορκίνης για παρβοϊό: Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να μας ανησυχεί
Ποιες νόσους περιορίζει η κατανάλωση λαχανικών αντί κρέατος [ανασκόπηση]