Παρόλο που παλαιότερες έρευνες υπέδειξαν ότι άνθρωποι που λαμβάνουν στατίνες μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, νέα μεγάλη έρευνα ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει ανησυχία συγκριτικά με άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με ερευνητές του Rutgers University, στο Νιου Τζέρσευ και του University of Pennsylvania, προηγούμενες περιορισμένες έρευνες και πληροφορίες από ασθενείς υπέδειξαν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα μνήμης- οδηγώντας ορισμένους ασθενείς να σταματήσουν τη λήψη τους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Brian Strom, ανέλυσε στοιχεία σχεδόν 1 εκατομμυρίου ασθενών.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές της μνήμης σε 3 ομάδες. Ασθενείς που πρόσφατα άρχισαν να λαμβάνουν στατίνες, όσους λάμβαναν άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και άνθρωποι που δεν λάμβαναν.

Σε σύγκριση με τους μη χρήστες, περισσότεροι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες ανέφεραν απώλεια μνήμης τις 30 ημέρες μετά την πρώτη λήψη. Ωστόσο, το ίδιο ίσχυε και με ασθενείς που λάμβαναν άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης. Μια έρευνα παρατήρησης, όπως η παρούσα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Ο Strom δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οτιδήποτε μειώνει τη χοληστερόλη έχει την ίδια επίδραση στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ωστόσο πιστεύει ότι η θεωρία δεν είναι αξιόπιστη επιστημονικά λόγω των μεγάλων διαφορών στις χημικές δομές διάφορων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''JAMA Internal Medicine.''

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη, δήλωσε ο Strom.
Θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία για προβλήματα μνήμης βραχυπρόθεσμα από χρήση στατινών, που μακροπρόθεσμα βελτιώνουν τη μνήμη.

 

Πηγές:
''JAMA Internal Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ