Η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ηπατική υγεία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων, αν τα επιπλέον κιλά χαθούν μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής ή εγχείρησης για απώλεια βάρους, αναφέρουν δυο έρευνες.

Και οι δυο έρευνες περιέλαβαν ανθρώπους με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), επιθετική νόσο που χαρακτηρίζεται από λίπος στο ήπαρ.

Οι έρευνες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gastroenterology.

Ο Dr. Giulio Marchesini, του University of Bologna, σημείωσε ότι ενώ η αιτία του NASH δεν είναι σαφής, πιο συχνά βλέπουμε την πάθηση σε ασθενείς μέσης ηλικίας και υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Πρόσθεσε, ότι οι 2 μεγάλες έρευνες ενισχύουν τις ενδείξεις ότι άσχετα από τον τρόπο απώλειας βάρους, αυτή βελτιώνει την υγεία του ήπατος.
Επιλογές αποτελούν και η βαριατρική εγχείρηση για παχύσαρκους ασθενείς και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στην πρώτη έρευνα, επιστήμονες από την Κούβα ανακάλυψαν ότι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα επιλύθηκε και οι ουλές στο ήπαρ ανεστράφησαν σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους που πέτυχαν απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο, ένα χρόνο μετά από αλλαγές του τρόπου ζωής που αφορούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και άσκηση.

Η απώλεια βάρους της τάξης του 7 έως 10% μείωσε τη σοβαρότητα σε ορισμένους ασθενείς, περιλαμβανομένων αντρών και όσων δεν είχαν διαβήτη. Ωστόσο, η επιδείνωση της ηπατικής βλάβης συνέβη στο 93% όσων έχασαν λιγότερο από 5%.

Στην άλλη έρευνα, επιστήμονες στη Γαλλία ανακάλυψαν ότι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα εξαφανίστηκε στο 85% των παχύσαρκων ασθενών ένα χρόνο μετά την εγχείρηση απώλειας βάρους. Το ποσοστό επιτυχίας ήταν υψηλότερο σε όσους είχαν ελαφρά μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (94%) έναντι όσων είχαν σοβαρή νόσο (70%).

 

Πηγές:
Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα