Γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα υγείας αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, επίσης ανακάλυψαν ότι αδερφοί και αδερφές αυτών των γυναικών έχουν υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα- και οι αδερφοί μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η ερευνήτρια Tracey Weissgerber, της Mayo Clinic στο Rochester, δήλωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης στα αδέρφια υποδεικνύει ότι το οικογενειακό ιστορικό συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση μελλοντικά σε σχέση με τις αδερφές τους που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη.
Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο, μεταξύ υψηλής αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη και δυνητικών προβλημάτων μελλοντικά και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Περιέλαβε άνω των 900 αρσενικών αδερφών και σχεδόν 1.500 θηλυκών αδερφών σε 954 ομάδες αδερφών στις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη, γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση στην κύηση είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση μελλοντικά.

Επιπλέον, αδερφοί και αδερφές γυναικών που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη είχαν 24% και 15% περισσότερες πιθανότητες αντίστοιχα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση μελλοντικά σε σύγκριση με αδερφούς και αδερφές που δεν είχαν εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αδερφοί αλλά όχι αδερφές γυναικών που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη, επίσης είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of the American Society of Nephrology.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Society of Nephrology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς