Η χαμηλής έντασης άσκηση βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και την ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που πάσχουν από πνευμονική υπέρταση, αναφέρει νέα έρευνα.

Εξετάζοντας έρευνες που αφορούσαν περισσότερους από 400 ανθρώπους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την πίεση στις αρτηρίες και να αυξήσει την ανοχή στην άσκηση χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια.
Ο Ambarish Pandey, του University of Texas Southwestern Medical Centre στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για ασθενείς με πνευμονική υπέρταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αρχίσουν πρόγραμμα άσκησης.

Οι περισσότερες από τις έρευνες που εξέτασε η ομάδα αφορούσαν επιβλεπόμενη άσκηση και χαμηλότερα επίπεδα έντασης σε σχέση με αυτή που συστήνεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Jarett Berry, του University of Texas Southwestern Medical Center, σημείωσε ότι οι γιατροί παραδοσιακά είναι διστακτικοί σχετικά με τη συνταγογράφηση άσκηση σε ασθενείς με χρόνια πνευμονική υπέρταση, λόγω ανησυχιών ότι αυτή θα μπορούσε να επιβαρύνει περισσότερο την καρδιά. Ο Berry δήλωσε ότι η ανάλυση ανακάλυψε πως η άσκηση είχε θετική επίδραση σε αρκετές μετρήσεις καρδιακής λειτουργίας, καθώς και στην ποιότητα ζωής.

Τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι όσοι έχουν πνευμονική υπέρταση θα πρέπει να ανέβουν στο ποδήλατο, να αρχίσουν τρέξιμο ή κάποιο άλλο πρόγραμμα άσκησης χωρίς να ρωτήσουν πρώτα τον γιατρό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''Circulation: Heart Failure.''

 

Πηγές:
''Circulation: Heart Failure.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού