Η επανειλημμένη έκθεση στην αναισθησία, στην αρχή της ζωής, μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τη συναισθηματική συμπεριφορά η οποία μπορεί ενδεχομένως να διαρκέσει χρόνια, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα του Mount Sinai University εξέτασε 10 πιθήκους που εκτέθηκαν σε αναισθητικό που χρησιμοποιείται στα παιδιά, για 4 ώρες.

Οι πίθηκοι εκτέθηκαν στο αναισθητικό την 7η ημέρα μετά τη γέννηση και στις 2 και 4 εβδομάδες.
Ερευνητές αξιολόγησαν την κοινωνικο-συναισθηματική συμπεριφορά τους σε σύγκριση με υγιείς πιθήκους στην ομάδα ελέγχου, σε ηλικία 6 μηνών, χρησιμοποιώντας ελαφρύ στρεσογόνο παράγοντα.

Ανακάλυψαν ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε αναισθησία είχαν σημαντικά πιο αγχώδεις συμπεριφορές γενικά, σε σύγκριση με αυτά στην ομάδα ελέγχου.

Η ερευνήτρια Maria Alvarado, του Yerkes National Primate Research Centre, δήλωσε ότι γεγονότα που επηρεάζουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν ευρεία ακτίνα συμπεριφορών που αναπτύσσονται μελλοντικά.
Έρευνες σε παιδιά έχουν ανακαλύψει σχέση μεταξύ της εκμάθησης προβλημάτων και πολλαπλών εκθέσεων στην αναισθησία νωρίς στη ζωή.

Προηγούμενες έρευνες σε ζώα, κυρίως τρωκτικά, έδειξαν ότι η έκθεση στην αναισθησία νωρίς προκαλεί κυτταρικό θάνατο στον εγκέφαλο και νοητική βλάβη αργότερα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι πολλές εκθέσεις σε αναισθησία οδηγούν σε αλλαγές στις συναισθηματικές συμπεριφορές στα ζώα.

Αυτό δημιουργεί ανησυχία σχετικά με το αν παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε κλινική αναισθησία στα παιδιά, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘’Anesthesiology.’’

 

Πηγές:
‘’Anesthesiology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στην περιεμμηνόπαυση [μελέτη]
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας