Η εγχείρηση για απώλεια βάρους θεραπεύει μισούς από τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, για τουλάχιστον 5 χρόνια, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η δοκιμή σε 60 ανθρώπους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Lancet'', και ανακάλυψε ότι κανένας από αυτούς τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δεν είχε ιαθεί με φάρμακα και δίαιτα μόνο.

Η εγχείρηση βελτιώνει τα συμπτώματα μέσω της απώλειας βάρους και μέσω της αλλαγής του τρόπου που λειτουργεί το έντερο.
Ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα και ότι λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην εγχείρηση.

Η ερευνητική ομάδα του King's College London και του Universita Cattolica στη Ρώμη, συνέκρινε τη συνήθη φαρμακευτική θεραπεία με εγχείρηση για την αναδιαμόρφωση της πεπτικής οδού.

Η εγχείρηση μειώνει το μέγεθος του στομάχου και αφήνει μικρότερο μέρος των εντέρων εκτεθειμένο στην τροφή.

Ο καθηγητής Francesco Rubino, που εγχείρησε ασθενείς, δήλωσε ότι η εγχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση το 50% των περιστατικών και ότι οι ασθενείς επιστρέφουν στα επίπεδα σακχάρου που δεν δείχνουν διαβήτη, για διάστημα 5 ετών.

Ωστόσο, ποσοστό 80% που υποβλήθηκε σε εγχείρηση μπόρεσε να κρατήσει επιθυμητό έλεγχο του σακχάρου παρ’ όλο που έπαιρναν ένα φάρμακο ή καθόλου.

Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς ακόμα είχαν διαβήτη τύπου 2, διατηρούσαν εύκολα τα επίπεδα σακχάρου στα επιθυμητά επίπεδα.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα καρδιάς, μη ελεγχόμενο διαβήτη, ενώ ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Ο καθηγητής Rubino, πρόσθεσε ότι η χειρουργική αντιμετώπιση παρά η φαρμακευτική θεραπεία μοιάζει να έχει καλύτερο κόστος έναντι οφέλους, καθώς υπάρχει λιγότερη χρήση φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα 2 χρόνια μετά την εγχείρηση. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς υποτροπίασαν τα προηγούμενα 3 χρόνια.

Οι χειρουργοί δήλωσαν ότι ακόμα υπάρχει ανάγκη για συνεχιζόμενη παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ακόμα και μετά την εγχείρηση.

Πηγές:
''Lancet''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο