Η παρατήρηση και η πτώση της αρτηριακής πίεσης είναι για τους άνδρες κάτω των 50 ετών ιδιαίτερα σημαντική.  Αυτό συμβαίνει διότι η πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο νόσου στο κυκλοφορικό των ανδρών νεότερης ηλικίας συγκριτικά με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Αυτό αναφέρει διεθνής ομάδα εργασίας στο συνέδριο της ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας στο Λονδίνο. Η ομάδα αξιοποίησε στοιχεία από τράπεζα δεδομένων το χρονικό διάστημα μεταξύ 1985 - 2004.

Καταγράφηκαν συνολικά κατά μέσο όρο σε χρονικό διάστημα 14,6 χρόνων σε 117.264 άτομα που ήταν κατά την διάρκεια της εξέτασης ηλικίας μικρότερης των 50 ετών και σε 54.998 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, 3.892 θανατηφόρα περιστατικά εξαιτίας στεφανιαίας νόσου.   

Οι άνδρες κάτω των 50 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες κατά ένα συντελεστή 4,7 εις ότι αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Ποσοστό 40,9 τοις εκατό της διαφοράς μεταξύ των φύλων μπορεί να εξηγηθεί από τέσσερις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με τους ερευνητές: την συστολική αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, την γλυκόζη λόγω νηστείας στο αίμα και το κάπνισμα.

«Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η συστολική πίεση του αίματος, η οποία μπορεί να εξηγήσει το 21,7 τοις εκατό της διαφοράς  του αποτελέσματος μεταξύ των δύο φύλων, που ακολουθείται από τη χοληστερόλη κατά δέκα τοις εκατό," λέει ο Gabriele Nagel από το Πανεπιστήμιο του Ulm.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν μεταβάλλουν τη συνολική αξιολόγηση,  σύμφωνα με την οποία πρέπει να δίδεται προσοχή πέραν της υπέρτασης και των παραγόντων κινδύνου από την αυξημένη χοληστερόλη, στο σάκχαρο του αίματος, καθώς και στο κάπνισμα.

 

 

Πηγές:
Ξένος Τύπος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]