Για ανθρώπους που πάσχουν από οξεία μυελογενή λευχαιμία κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα επιβίωσης υπέδειξε νέα έρευνα.

Ο Dr. Luciano Jose Costa, του University of Alabama at Birmingham (UAB), δήλωσε ότι συχνά οι γιατροί δίνουν περισσότερη σημασία στη βιολογία του καρκίνου. Ωστόσο χρειάζεται να δίνουν την ίδια προσοχή στις διαθέσιμες πηγές για τους ασθενείς καθώς επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης από τη λευχαιμία.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν βάση δεδομένων περισσότερων των 5.500 ανθρώπων κάτω των 65 ετών. Ανακάλυψαν ότι εκτός από την ηλικία των ασθενών και την εξέλιξη της νόσου τους κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που δεν συνδέονταν άμεσα με την ιατρική φροντίδα έπαιζαν ρόλο στο αποτέλεσμα της αγωγής.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι άνθρωποι είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου όπως οι ανύπαντροι ή οι χωρισμένοι. Ανασφάλιστοι άνθρωποι ή που ζούσαν σε φτωχότερες περιοχές ήταν επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, ανακάλυψε η έρευνα.

Η ερευνήτρια Dr. Uma Borate, πιστεύει ότι οι παραπάνω παράγοντες δείχνουν έλλειψη υλικής και κοινωνικής στήριξης εμποδίζοντας τους νέους ασθενείς από το να βαδίσουν με επιτυχία το μακρύ και δύσκολο δρόμο προς την ίαση.

Πρόσθεσε ότι παράγοντες που δεν σχετίζονται με την ποιότητα φροντίδας πρέπει να λάβουν υπόψη όταν συγκρίνεται το προβλεπόμενο με το πραγματικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Cancer.’’

 

Πηγές:
‘’Cancer.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]