Μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού του κοινού κρυολογήματος έφερε το θάνατο σε 10 ανθρώπους, στις Η.Π.Α, τους περασμένους 18 μήνες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας από τους αδενοϊούς, ιός που συνήθως προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις που δεν θεωρούνται μοιραίες.

Ωστόσο, νέα ποικιλία προκάλεσε τουλάχιστον 140 σοβαρά περιστατικά στη Νέα Υόρκη, το Ορεγκον, την Ουάσιγκτον και το Τέξας. Σε 10 άτομα η ασθένεια είχε μοιραία κατάληξη.

Το πρώτο περιστατικό που έγινε γνωστό αφορούσε νεογνό, το οποίο πέθανε το 2006, ενώ σε ομαδική προσβολή από τον ιό, σε στρατόπεδο του Τέξας, πέθανε δεκαεννιάχρονος.

Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι νέοι, υγιείς άνθρωποι βρέθηκαν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Dr.John Su του Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο ασθενειών,στις Η.Π.Α.

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 διαφορετικοί τύποι αδενοϊών που σχετίζονται με ασθένεια του ανθρώπου. Αποτελούν μια αιτία του κοινού κρυολογήματος και μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία και βρογχίτιδα. Σοβαρή ασθένεια είναι περισσότερο πιθανή να εμφανιστεί σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένοι αδενοϊοί έχουν επίσης κατηγορηθεί για γαστρεντερίτιδα, κυστίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τους αδενοϊούς. Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζονται με ασπιρίνη, υγρά και ανάπαυση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα