Η χορήγηση της ορμόνης ‘’λεπτίνη’’ κατευθείαν στον εγκέφαλο μέσω γονιδιακής θεραπείας βοηθά στην απώλεια βάρους χωρίς σημαντικές παρενέργειες οστικής απώλειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η γρήγορη ή η σημαντική απώλεια βάρους μέσω της δίαιτας μπορεί να προκαλέσει οστική απώλεια.

Η απώλεια οστικής πυκνότητας με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία σε κατάγματα στους ηλικιωμένους η οποία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής, έδειξε η έρευνα.

Η Urszula Iwaniec, του Oregon State University στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να διαπιστώσει αν υπάρχει τρόπος να χαθεί μεγάλο βάρος διατηρώντας την οστική πυκνότητα.

Στην έρευνα, ποντικοί που έλαβαν λεπτίνη είχαν μείωση βάρους περίπου 20% αλλά δεν εμφάνισαν οστική απώλεια.
Οι ποντικοί που έχασαν βάρος μπόρεσαν να διατηρήσουν την απώλεια κιλών. Είχαν επίσης μεγάλη μείωση του κοιλιακού λίπους το οποίο συμβάλλει σε προβλήματα υγείας.

Η λεπτίνη χρειάζεται για τη φυσιολογική ανάπτυξη και διατήρηση των οστών. Η ορμόνη επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του οργανισμού να διατηρήσει το βάρος ενημερώνοντας τον εγκέφαλο για το πόσο λίπος έχει κάποιος και αν αυτό είναι αρκετό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι φαίνεται πως εμφανίζουν αντίσταση στη λεπτίνη με την αύξηση βάρους και ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει πια ακριβή μηνύματα, δήλωσε η Iwaniec.

Η χρήση της λεπτίνης στο επίπεδο του υποθαλάμου για τον έλεγχο του βάρους είναι αυτό που πιστεύει η ερευνήτρια ότι θα μπορέσει να ρυθμίσει την αύξηση βάρους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Endocrinology.

 

Πηγές:
Journal of Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις