Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.
Η ερευνήτρια Deirdre Tobias, του Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις σχετικά με συστάσεις για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα, μετα-ανάλυση δεκάδων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, έδειξε ότι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά δεν ήταν αποτελεσματικές για την επίτευξη μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους σε σύγκριση με δίαιτες με υψηλά λιπαρά.

Η Tobias, δήλωσε ότι πίσω από τις τρέχουσες διατροφικές συμβουλές για μείωση των λιπαρών, που περιέχουν περισσότερες από διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο έναντι των υδατανθράκων και της πρωτεΐνης, το σκεπτικό είναι ότι απλώς με τη μείωση της πρόσληψης λιπαρών θα οδηγηθεί κάποιος σε απώλεια βάρους. Ωστόσο οι ισχυρές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι δεν είναι έτσι.

Η Tobias ανέλυσε 53 έρευνες που συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά έναντι άλλων ειδών δίαιτας. Οι έρευνες περιέλαβαν περισσότερους από 68.000 ενήλικες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι διατροφή με μειωμένα λιπαρά οδήγησε σε περισσότερη απώλεια βάρους όταν συγκρινόταν με μη πραγματοποίηση δίαιτας. Άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους προτίμησαν την οδό με τα χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές καταλήγουν, ότι οδηγίες διατροφής και υγείας θα πρέπει να σταματήσουν να συνιστούν δίαιτες με χαμηλά λιπαρά για απώλεια βάρους, εν όψει της σαφούς απουσίας μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας, όταν συγκρίνονται με άλλες παρόμοιας έντασης διατροφικές παρεμβάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Πηγές:
The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες