Διατροφή που αναπτύχθηκε για τη μείωση της χοληστερόλης μειώνει επίσης και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η δίαιτα για τη μείωση της χοληστερόλης περιλαμβάνει τροφές όπως ξηρούς καρπούς και φυτικές στερόλες.
Σε σύγκριση με άλλη δίαιτα που συνιστάται για τη μείωση της υπέρτασης, η δίαιτα κατά της χοληστερόλης μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά 2% περισσότερο, κατά μέσον όρο, έδειξαν τα ευρήματα.

Η δίαιτα DASH κατά της υπέρτασης δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και την ολική άλεση, μειώνει την πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών και περιορίζει τα σνακ.

Ο ερευνητής David Jenkins, του University of Toronto, δήλωσε ότι τώρα μπορούμε να πούμε ότι η δίαιτα κατά της χοληστερόλης (portfolio diet) είναι ιδανική για τη μείωση του γενικού κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η νέα έρευνα δίνει έμφασης στις διατροφικές αλλαγές και στις αλλαγές του τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Διατροφικές αλλαγές έχουν βρεθεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο και η αρχική δόση του μέσου φαρμάκου κατά της υπέρτασης, εξήγησε ο ερευνητής.

Ο Jenkins σημείωσε ότι έρευνες έχουν δείξει πως φυτικές δίαιτες που δίνουν έμφαση σε τροφές με υψηλή πρωτεΐνη, ελαιόλαδο και ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δευτερεύουσα ανάλυση στοιχείων που συλλέχτηκαν για έρευνα του 2011 σχετικά με την επίδραση της διατροφής κατά της χοληστερόλης.

Οι ερευνητής ανακάλυψαν ότι αν και η δίαιτα DASH είχε υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης, η δίαιτα κατά της χοληστερόλης ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης στη δίαιτα κατά της χοληστερόλης ήταν επιπλέον της βελτίωσης κατά 5-10 millimetre στην αρτηριακή πίεση η οποία συνδέεται με τη διατροφή τύπου DASH.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease.

 

Πηγές:
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια