Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι σε υγιείς ενήλικες 18-55 ετών, η απλή αυτοαξιολόγηση της υγείας τους προβλέπει με ακρίβεια την ευαισθησία στο κοινό κρυολόγημα.

Ο ερευνητής Sheldon Cohen, του Carnegie Mellon University, θέλησε να εξετάσει αν η αυτοαξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενός ανθρώπου προέβλεπε αποτελεσματικά την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε νεότερους ενήλικες που επιλέχτηκαν για την καλή τους υγεία, και αν η σχέση εξαρτιόταν από πρακτικές υγείας και οικονομικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Στην έρευνα, 360 υγιείς ενήλικες με μέση ηλικία τα 33 χρόνια, αξιολόγησαν την υγεία τους ως εξαιρετική, πολύ καλή, καλή, μέτρια και φτωχή.

Στη συνέχεια, εκτέθηκαν σε ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και παρακολουθήθηκαν για 5 ημέρες. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων εμφάνισε κρυολογήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι αξιολογούσαν την υγεία τους ως πολύ καλή, καλή ή μέτρια, ήταν περισσότερο από δυο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κρυολόγημα σε σχέση με όσους αξιολογούσαν την υγεία τους ως εξαιρετική.

Ο Cohen δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ξέρουν οι άνθρωποι για το σώμα τους και δεν είναι εύκολα εντοπίσιμα από τους γιατρούς τους, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία τους υπέδειξαν ότι η αξιολόγηση αντικατόπτριζε το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε λοιμογόνους παράγοντες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Psychosomatic Medicine.

 

Πηγές:
Journal Psychosomatic Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα