Ερευνητές υπέδειξαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας και ότι η απώλεια κάτω του ενός γραμμαρίου λίπους μέσω περιορισμού του βάρους, αναστρέφει τον διαβήτη.

Στην έρευνα, 18 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 και 9 που δεν είχαν διαβήτη μετρήθηκαν για το βάρος τους, τα επίπεδα λίπους στο πάγκρεας και την ανταπόκριση της ινσουλίνης πριν και μετά από βαριατρική χειρουργική.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχαν διαγνωστεί για κατά μέσον όρο 6.9 χρόνια και όλοι για λιγότερα από 15 χρόνια.
Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 φάνηκε να έχουν αυξημένα επίπεδα λίπους στο πάγκρεας.

Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν να υποβληθούν σε εγχείρηση γαστρικού μπαι πας για την παχυσαρκία και μετρήθηκαν πριν την εγχείρηση και 8 εβδομάδες αργότερα. Μετά την εγχείρηση, όσοι είχαν διαβήτη τύπου 2 σταμάτησαν τη φαρμακευτική αγωγή.
Και οι δυο ομάδες έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους, περίπου 13% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Η δεξαμενή λίπους στο πάγκρεας δεν άλλαξε στους μη διαβητικούς αλλά μειώθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα σε όσους είχαν διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα έδειξε ότι το επιπλέον λίπος στο διαβητικό πάγκρεας είναι συγκεκριμένο για τον διαβήτη τύπου 2 και σημαντικό στο να εμποδίζει την ινσουλίνη να παράγεται φυσιολογικά. Όταν το επιπλέον λίπος αφαιρείται, η έκκριση ινσουλίνης αυξάνει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή δεν υπάρχει διαβήτης.

Ο ερευνητής Ross Taylor δήλωσε ότι για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, η απώλεια βάρους τους επέτρεψε να αποστραγγίξουν το επιπλέον λίπος από το πάγκρεας και να επιτρέψει στη λειτουργία να ξαναγίνει φυσιολογική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal Diabetes Care.

 

Πηγές:
Journal Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση