Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει αργότερα μια γυναίκα κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν επιβεβαιώσουν νέες έρευνες τα ευρήματα, γιατροί θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να εντοπίζουν γυναίκες που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν ψυχιατρική ή ορμονική αγωγή μετά το τέλος της έμμηνης ρύσης, δήλωσαν ερευνητές.

Ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 14 ερευνών που περιλάμβαναν σχεδόν 68.000 ηλικιωμένες.

Όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 ετών και άνω είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, μελλοντικά, σε σχέση με όσες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, ανακάλυψε η έρευνα.

Γυναίκες που είναι μεγαλύτερης ηλικίας όταν αρχίζει η εμμηνόπαυση και έχουν μακρύτερη αναπαραγωγική ζωή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στα οιστρογόνα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Δρ. Ελένη Πετρίδου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πιθανή προστατευτική επίδραση της αυξημένης διάρκειας της έκθεσης σε (φυσικά) οιστρογόνα, καθώς και της διάρκειας της αναπαραγωγικής περιόδου.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική κλινική επίδραση επιτρέποντας τον εντοπισμό ομάδας γυναικών που έχει υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης οι οποίες μπορούν να ωφεληθούν από ψυχιατρική παρακολούθηση ή θερπαέιες με βάση τα οιστρογόνα.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;