Της Σοφίας Νέτα

Από από τη μύτη και όχι από το στόμα μπορεί να γίνεται πλέον η γαστροσκόπηση, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον πόνο αλλά και το αίσθημα ναυτίας του εξεταζόμενου. Επίσης η νέα μέθοδος δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο.

Η νέα μέθοδος γαστροσκόπησης παρουσιάστηκε από τον διευθυντή του Ενδοσκοπικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δημήτρη Καραγιάννη σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε, η οποία εισάγει στη χώρα μας το πρωτοποριακό αυτό ενδοσκόπιο.

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης ‘Η ενδοσκόπηση του άνω γαστρεντερικού είναι παραδοσιακά μία επίπονη εξέταση, στην οποία μέχρι σήμερα πολλοί ιατροί ομολογούν ότι δεν θα ήθελαν ποτέ να υποβληθούν. Κι αυτό γιατί η παραδοσιακή ενδοσκόπηση συχνά προκαλεί αντανακλαστική κίνηση του φάρυγγα και ναυτία, καθώς το γαστροσκόπιο ακουμπά στη βάση της γλώσσας κατά την ενδοσκοπική εξέταση.’

Πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι ότι:

  • Ο ασθενής δεν παίρνει νάρκωση κατά την διάρκεια της εξέτασης
  • Νιώθει ελάχιστο πόνο
  • Έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέταση από μόνιτορ και να συνομιλεί με τον γιατρό
  • Μπορεί αμέσως, μετά την εξέταση, οδηγώντας να επιστρέψει στη δουλειά η στο σπίτι του
  • Μπορεί να φάει η να πιει αμέσως μετά την ενδοσκόπηση
  • Δεν χρειάζεται παρακολούθηση μετά την εξέταση

Σημαντικά πλεονεκτήματα δίνει η νέα μέθοδος και στον γιατρό καθώς:

  • Κατά τη διάρκειά της εξέτασης έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον ασθενή
  • Να εξηγεί στον ασθενή τα ευρήματα
  • Να ρωτά αν ο εξεταζόμενος αισθάνεται πόνο ή δυσφορία, ή ακόμα και να συζητά επί γενικότερων θεμάτων
  • Έχει λιγότερο άγχος γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος λόγω νάρκωσης και διότι ο ασθενής έχει μειωμένο πόνο
  • Ο μειωμένος πόνος και χρόνος της εξέτασης προσελκύει περισσότερους ασθενείς, μεγαλώνοντας τη φήμη του γιατρού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η επικοινωνία αυτή δίνει την δυνατότητα στον ασθενή σταδιακά να χαλαρώνει και να δημιουργείται μία σχέση εμπιστοσύνης που επιτρέπει την ασφαλή εξέταση. Το ρινικό γαστροσκόπιο EG-530N είναι μια ιατρική συσκευή η οποία έχει πολύ μικρή διάμετρο (λιγότερο από 6 χιλ), ενώ διαθέτει εξαιρετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, που επιτρέπει στον γαστρεντερολόγο να διακρίνει ελάχιστες αλλοιώσεις στους ιστούς, με αποτέλεσμα την διάγνωση του καρκίνου του στομάχου σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο.

Η ρινική γαστροσκόπηση σύντομα θα πραγματοποιείται σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας μας και θα μπορούν πλέον να υποβληθούν στην εξέταση κι αυτοί που από φόβο την απέφευγαν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο γύρω στις 70.000 γαστροσκοπήσεις.

Η προετοιμασία για την εξέταση απαιτεί μόλις 15 λεπτά προκειμένου ο γιατρός να ψεκάσει με τοπικό αναισθητικό τη μύτη του ασθενούς προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή του ενδοσκοπίου.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Ιάπωνα καθηγητή κ Miyawaki το 93% από 1876 ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί με τον παραδοσιακό τρόπο σε γαστροσκόπηση, θα προτιμούσε στο μέλλον να υποβληθεί σε ρινική ενδοσκόπηση. Επίσης η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε γαστροσκόπηση προτιμούν την ρινική προσπέλαση.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια επιστημονική μελέτη, αποδεικνύεται πως σε ετήσια βάση με τη νέα μέθοδο αυξήθηκαν σε ποσοστό 28% με 29% οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση, μετά το 2002, οπότε και καθιερώθηκε η ρινική εξέταση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας