Γυναίκες που κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής κατανάλωναν περισσότερες ίνες-ιδιαίτερα πολλά φρούτα και λαχανικά-μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερες ίνες, σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Η ερευνήτρια Maryam Farvid, δήλωσε ότι η νέα έρευνα για το ρόλο της διατροφής σε μικρότερη ηλικία και την εμφάνιση καρκίνου υποδεικνύει έναν από τους λίγους παράγοντες για τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο μαστού που πιθανόν μπορούν να τροποποιηθούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 90.534 γυναίκες. Το 1991, όταν αυτές ήταν 27 έως 44 ετών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την πρόσληψη τροφών- κάτι που επαναλάμβαναν κάθε 4 χρόνια.

Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγιο το 1998 σχετικά με τη διατροφή τους στο λύκειο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την πρόσληψη ινών των γυναικών, έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αλλαγή του βάρους διαχρονικά, το ιστορικό έμμηνης ρύσης, η χρήση αλκοόλ και άλλοι διατροφικοί παράγοντες.

Ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό ήταν 12% έως 19% χαμηλότερος σε γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες ίνες στην έναρξη της ενήλικης ζωής. Η υψηλή πρόσληψη ινών στην εφηβεία συνδέθηκε επίσης με 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό πριν την εμμηνόπαυση.

Μεταξύ των γυναικών υπήρχε σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ινών και της εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.
Για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια ινών σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ενήλικης ζωής, ο κίνδυνος για καρκίνο στο μαστό μειώθηκε κατά 13%. Το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από τις ίνες των φρούτων και των λαχανικών.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε ένα βαθμό, βοηθώντας τη μείωση των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα που συνδέονται στενά με την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Ο ερευνητής Walter Willett, δήλωσε ότι με τη νέα έρευνα έχουμε ενδείξεις ότι αυτό που τρώνε τα παιδιά είναι σημαντικός παράγοντας για το μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Pediatrics.

 

Πηγές:
Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]