Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που χάνουν ακόμα και 5% του συνολικού τους βάρους μπορεί ενδεχομένως να δουν σημαντικά οφέλη όσον αφορά την υγεία τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Σαράντα παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες, είτε απώλειας βάρους με δίαιτα περιορισμένων θερμίδων είτε ομάδας διατήρησης του βάρους.

Ερευνητές του Washington University School of Medicine στο St. Louis, εστίασαν στις διαφορές μεταξύ όσων έχασαν 5,10 και 15% του βάρους τους και ανακάλυψαν ότι η ομάδα με τη μικρότερη απώλεια βάρους είχε σημαντικές αλλαγές που μείωναν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου.

Η ομάδα του 5%-19 άνθρωποι-έχασε σωματικό λίπος, σημείωσε βελτίωση στην αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, λιγότερο λίπος στο ήπαρ και είχε χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα.

Ο Samuel Klein, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει όφελος με 5% απώλεια βάρους.

Όσοι έχασαν 10% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους είχαν συνεχιζόμενες βελτιώσεις σε ορισμένες περιοχές, όπως μυϊκό ιστό, αλλά όχι στη λειτουργία του ήπατος ή στο λιπώδη ιστό, υποδεικνύοντας ότι αυτοί σε μεγάλο μέρος πέτυχαν το μέγιστο όφελος με απώλεια βάρους κατά 5%.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν άνθρωποι με διαβήτη θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιες αντιδράσεις με 5% απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.

 

Πηγές:
Cell Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]