Παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από την παλαιολιθική διατροφή, αναφέρουν ερευνητές της Endocrine Society.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Endocrine Society στη Βοστόνη, η συγκεκριμένη διατροφή συνδέεται με απώλεια βάρους, καλύτερη κυκλοφορία λιπαρών οξέων και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Η Caroline Blomquist, του Umea University στη Σουηδία, δήλωσε ότι η παλαιολιθική διατροφή χωρίς περιορισμό θερμίδων βελτίωσε σημαντικά το προφίλ λιπαρών οξέων που συνδέεται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσε το κοιλιακό λίπος και το σωματικό βάρος σε παχύσαρκες μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες.

Η παραπάνω δίαιτα περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, λαχανικά και φρούτα και αποκλείει γαλακτοκομικά, δημητριακά και κατεργασμένα τρόφιμα.

Η Blomquist δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διατροφή, υψηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί ενδεχομένως να έχει μακροχρόνια οφέλη σε διαταραχές που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Τα συμπέρασμα προέρχονται από διετή έρευνα σε 70 παχύσαρκες μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Αφού χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, εκ των οποίων στη μια ακολουθούσαν παλαιολιθικού τύπου διατροφή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα περιορισμού της διατροφής ανέφερε σημαντικά μειωμένη κατανάλωση λιπαρών οξέων που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ομάδα που ακολούθησε την παραπάνω διατροφή είχε επίσης σημαντική απώλεια σωματικού βάρους και λιγότερη κοιλιακή παχυσαρκία.

Πηγές:
Endocrine Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”