Η μεσογειακή διατροφή που δεν έχει περιορισμό στις θερμίδες και είναι υψηλή σε φυτικά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση βάρους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τρέχουσες οδηγίες που συνιστούν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και χαμηλές θερμίδες δημιουργούν φόβο σχετικά με τα υγιεινά λιπαρά που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή.

Συσσωρευμένες επιστημονικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι το συνολικό περιεχόμενο σε λιπαρά δεν αποτελεί χρήσιμο μέτρο των βλαβών ή των οφελών της τροφής και ότι τα λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ψάρια και φυτικά έλαια είναι πιο υγιεινά σε σχέση με λιπαρά που περιέχονται στο κρέας και στις κατεργασμένες τροφές.

Ο ερευνητής Dr. Ramon Estruch, του CIBER OBN-University of Barcelona, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς είχε μικρή επίδραση στο σωματικό βάρος ή στην περίμετρο μέσης σε σύγκριση με ανθρώπους που ακολούθησαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Πρόσθεσε, ότι η μεσογειακή διατροφή έχει γνωστά οφέλη για την υγεία και περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά, όπως φυτικά έλαια, ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι οι μη περιοριστικές δίαιτες με υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών λιπαρών, κατεργασμένου κρέατος, γλυκών ή γρήγορου φαγητού είναι ωφέλιμες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 νοσοκομεία της Ισπανίας το 2003-2010 και περιέλαβε 7.447 συμμετέχοντες ηλικίας 55-80 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: μη περιοριστικής σε θερμίδες μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο, μη περιοριστικής μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε ξηρούς καρπούς ή διατροφής με χαμηλά λιπαρά, με συμβουλή να αποφεύγονται όλα τα λιπαρά. Διατροφολόγοι έδωσαν εξατομικευμένες συμβουλές σε όλους τους συμμετέχοντες.

Μετά από 5 χρόνια, η συνολική πρόσληψη λιπαρών είχε μειωθεί στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών και είχε αυξηθεί ελαφρώς στις 2 ομάδες μεσογειακής διατροφής.

Το ποσοστό πρόσληψης ενέργειας από πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μειώθηκε και στις 2 ομάδες μεσογειακής διατροφής.
Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες και στις 3 ομάδες έχασαν κάποιο βάρος. Η μεγαλύτερη απώλεια κιλών φάνηκε στη μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο σε σύγκριση με τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Πηγές:
Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]