Η λήψη μελατονίνης μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της ημικρανίας, δήλωσαν Βραζιλιάνοι ερευνητές.

Σε δοκιμή συνέκριναν χορήγηση μελατονίνης 3 mg, αμιτριπτυλίνης 25 mg και εικονικού φαρμάκου. Ανακάλυψαν ότι η μελατονίνη ήταν καλύτερη από το placebo στην πρόληψη της ημικρανίας και πιο ανεκτή από την αμιτριπτυλίνη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελατονίνη και η αμιτρυπτιλίνη ήταν ανώτερες από το placebo στον αριθμό των ημερών με πονοκέφαλο, και μείωσαν τον αριθμό παυσίπονων που λαμβάνονταν, τη διάρκεια και την ένταση της ημικρανίας.

Περισσότεροι από τους μισούς όσων έλαβαν μελατονίνη ανέφεραν λιγότερους πονοκεφάλους σε σύγκριση με ποσοστό 39% όσων έλαβαν αμιτριπτυλίνη και 24% όσων έλαβαν placebo.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης περισσότερες παρενέργειες με την αμιτρυπτιλίνη, περιλαμβανομένης της υπνηλίας την ημέρα και της αύξησης βάρους.

Άνθρωποι που λάμβαναν μελατονίνη έτειναν να χάνουν βάρος, ενώ το placebo οδήγησε σε ελαφρά αύξηση βάρους και η
αμιτριπτυλίνη σε μεγαλύτερη, αναφέρει ο Leite Gonçalves του Albert Einstein Hospital, São Paulo.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η μελατονίνη είναι αποτελεσματική και καλά ανεκτή μέθοδος πρόληψης της ημικρανίας.
Σημειώνουν ότι η μελατονίνη θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για ασθενείς ευαίσθητους σε άλλα φάρμακα ή που προτιμούν πιο φυσικά προϊόντα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

 

Πηγές: Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.