Η διαμονή κοντά σε αεροδρόμιο δεν είναι μόνο δύσκολη για τα αυτιά αλλά μπορεί να επηρεάζει ενδεχομένως και την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

H ερευνήτρια Marta Rojek, του Jagiellonian University Medical College, στην Κρακοβία, δήλωσε ότι ο όγκος της κίνησης στους αιθέρες έχει βρεθεί στα ύψη από την εισαγωγή των αεριωθούμενων αεροπλάνων το 1960.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η έκθεση στον θόρυβο των αεροσκαφών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα τη νύχτα. Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η νοσηλεία για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί με έκθεση στο θόρυβο των αεροσκαφών, πρόσθεσε.

Η έρευνα περιέλαβε 201 άντρες μεταξύ 40 και 66 ετών. Περίπου οι μισοί ζούσαν σε περιοχή με υψηλά επίπεδα θορύβου από αεροσκάφη για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ η άλλη ομάδα είχε χαμηλή έκθεση για περισσότερα από 3 χρόνια.

Άνθρωποι σε περιοχές με υψηλό θόρυβο ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση- 40% έναντι 24%. Άνθρωποι που εκτέθηκαν σε περισσότερο θόρυβο από αεροσκάφη ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν καρδιακή βλάβη, έδειξε η έρευνα.

Αν και η έρευνα δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η διαμονή κοντά σε αεροδρόμιο για τουλάχιστον 3 χρόνια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Οι αλλαγές μπορεί στη συνέχεια ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βλάβη της αορτής και της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, δήλωσε η Rojek.

Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί πώς συμβαίνει η βλάβη και αν μπορεί να αναστραφεί.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο της European Society of Cardiology στη Γαλλία.

 

Πηγές:
European Society of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα