Όπως έδειξε τα μωρά που τρέφονταν κυρίως με μητρικό γάλα τις 28 πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους είχαν μεγαλύτερο όγκο σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα σε ηλικία 7 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό The Journal of Pediatrics.

"Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για διατροφή των πρόωρων βρεφών αποκλειστικά με μητρικό γάλα στη διάρκεια της παραμονής τους στη μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τις μητέρες αλλά για τους επαγγελματίες Υγείας και το προσωπικό των μονάδων, τους συγγενείς και τους φίλους της οικογένειας, και γενικά για όλους όσους φροντίζουν τα μωρά» δήλωσε η Mandy Brown Belfort, MD, από το Τμήμα Νεογνικής Ιατρικής του Brigham and Women's Hospital.

Η έρευνα έγινε σε μωρά που είχαν γεννηθεί πριν την 30η εβδομάδα κύησης και τα παρακολουθούσαν οι επιστήμονες για χρόνια, καταγράφοντας τη διατροφή και την ανάπτυξή τους.

Όσα από αυτά προσλάμβαναν πάνω από το 50% των ημερήσιων θερμίδων τους από μητρικό γάλα τον πρώτο μήνα που βρίσκονταν στην θερμοκοιτίδα είχαν περισσότερο όγκο φαιάς ουσίας σε ηλικία 7 ετών και απέδιδαν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης, μαθηματικών, λειτουργικής μνήμης και κινητικής λειτουργίας.

"Πολλές μητέρες πρόωρων βρεφών δυσκολεύονται να εξάγουν γάλα για τα μωρά τους, αλλά τα οφέλη για εκείνα όταν το καταφέρνουν είναι ανυπολόγιστα" δήλωσε η Belfort. "Είναι σημαντικό να τις ενθαρρύνουμε και να τις υποστηρίζουμε το περισσότερο δυνατό για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες διατροφής του μωρού τους. Και το ίδιο πρέπει να κάνουν οι οικογένειές τους. Βέβαια, το μητρικό γάλα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός μωρού, αλλά όταν είναι εφικτό να το παρέχουμε στο μωρό, πρέπει να το κάνουμε".

Πηγές:
The Journal of Pediatrics, Brigham and Women's Hospital

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο