Η πνευμονική εμβολή προκαλείται από απόφραξη των πνευμονικών αρτηριών από θρόμβους που γενικά δημιουργούνται στα αγγεία των ποδιών.

Ο Toru Shirakawa, του Osaka University ολοκλήρωσε έρευνα 18 ετών σε 86.024 ανθρώπους 40 έως 79 ετών που ανέφεραν τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση καθημερινά και που παρακολουθήθηκαν για 18,4 χρόνια κατά μέσον όρο.

Θάνατοι από πνευμονική εμβολή εντοπίστηκαν από πιστοποιητικά θανάτου.
Η διάρκεια της παρακολούθησης τηλεόρασης χωρίστηκε σε 3 ομάδες: λιγότερο από 2,5 ώρες, 2,5 έως 4,9 ώρες και τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από πνευμονική εμβολή σύμφωνα με τη διάρκεια της παρακολούθησης υπολογίστηκε μετά από προσαρμογή για την ηλικία στην έναρξη, το φύλο, ιστορικό υπέρτασης, ιστορικό διαβήτη, αλκοόλ, κάπνισμα, ΔΜΣ, περπάτημα, σπορ και εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σημειώθηκαν 59 θάνατοι από πνευμονική εμβολή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι των οποίων η μέση παρακολούθηση τηλεόρασης ξεπερνούσε τις 5 ώρες ημερησίως είχαν διπλάσιες πιθανότητες για μοιραία πνευμονική εμβολή σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από 2,5 ώρες καθημερινά κατά μέσον όρο.

Η σχέση ήταν πιο έντονη σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών στους οποίους η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα συνδεόταν με εξαπλάσιο κίνδυνο μοιραίας πνευμονικής εμβολής σε σύγκριση με παρακολούθηση για λιγότερο από 2,5 ώρες.

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η παρακολούθηση τηλεόρασης για 2,5 έως 4,9 ώρες τριπλασίαζε τον κίνδυνο σε σχέση με παρακολούθηση για λιγότερο από 2,5 ώρες.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι έδειξε πως η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη συμπεριφορά για θάνατο από πνευμονική εμβολή. Η ακινησία των ποδιών κατά την παρακολούθηση μπορεί να εξηγεί μερικώς το εύρημα.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]