Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Imperial College London, συνιστούν οι γιατροί να σκέφτονται προσεκτικά όταν αντιμετωπίζουν την υπέρταση σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Η ανάλυση επιβεβαιώνει τη σημασία της αντιμετώπισης της υπέρτασης. Ωστόσο, προειδοποιεί έναντι της υπέρμετρης ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο European Society of Cardiology Congress, οι ερευνητές παρακολούθησαν 22.672 ασθενείς με στεφανιαία νόσο που είχαν υπέρταση και ακολουθούσαν αγωγή για αυτή. Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν από 45 χώρες και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αρτηριακή πίεση πάνω από 140 mmHg (συστολική) και πάνω από 80 mmHg (διαστολική) συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, από την έρευνα φάνηκε ότι η αρτηριακή πίεση κάτω από 120 mmHg (συστολική) και κάτω από 70 mmHg (διαστολική) συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, καρδιακής προσβολής και νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Ο καθηγητής Kim Fox, που έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι αυτή η ανάλυση σε πάνω από 22.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και υπέρταση επιβεβαιώνει τη σημασία της αντιμετώπισης της υπέρτασης. Ωστόσο, προειδοποιεί επίσης έναντι του μεγάλου ενθουσιασμού στη ρύθμιση της πίεσης. Η πίεση κάτω από 120/ 70 ενδεχομένως είναι πολύ χαμηλή για ασθενείς με στεφανιαία νόσο οι οποίοι ακολουθούν αγωγή για υπέρταση.

Αντίθετα, τα ευρήματα έδειξαν ότι όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο χαμηλότερη είναι η πίεση τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι αναγκαίες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η επιθυμητή αρτηριακή πίεση κάτω από την οποία η βλάβη υπερτερεί της ωφέλειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

 

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού