Η αποκατάσταση μαστού αμέσως μετά τη μαστεκτομή λόγω καρκίνου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη μείωση της ψυχικής δυσφορίας μιας ασθενούς, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Toni Zhong, του University of Toronto, δήλωσε ότι αυτή η άποψη δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η άμεση αποκατάσταση μαστού μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει ασθενείς με καρκίνο στο μαστό από περίοδο ψυχικής δυσφορίας, κακή εικόνα σώματος και μειωμένη σεξουαλικότητα σε σύγκριση με όσες περιμένουν κάποιο διάστημα πριν υποβληθούν σε αυτήν.

Η έρευνα περιέλαβε 106 ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή η οποία ακολουθήθηκε από αποκατάσταση μαστού. Τριανταμία ασθενείς υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση στην ίδια εγχείρηση στην οποία έγινε μαστεκτομή, ενώ 76 έκαναν αποκατάσταση με καθυστέρηση -περίπου 3 χρόνια μετά τη μαστεκτομή.

Πριν τη μαστεκτομή, 26% των γυναικών στην έρευνα είχαν αυξημένα επίπεδα άγχους και 9% αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης. Στις δυο ομάδες, το άγχος μειώθηκε μετά την αποκατάσταση μαστού, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, μετά τη μαστεκτομή, γυναίκες στην ομάδα καθυστερημένης αποκατάστασης είχαν χαμηλότερο σκορ όσον αφορά την εικόνα σώματος, τη σεξουαλικότητα και την ποιότητα ζωής, που σημαίνει ότι εμφάνιζαν στρες ενώ περίμεναν για την αποκατάσταση.

Έξι μήνες μετά την αποκατάσταση μαστού, όμως, δεν υπήρχε πια διαφορά στην εικόνα σώματος μεταξύ των δυο ομάδων ούτε στα σκορ σεξουαλικότητας, στους 12 και 18 μήνες μετά την αποκατάσταση.

Ο Zhong κατέληξε ότι για ασθενείς που είναι καλές υποψήφιες για άμεση αποκατάσταση μαστού και είναι πολύ κινητοποιημένες θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για το συντονισμό της άμεσης αποκατάστασης μαστού με τη μαστεκτομή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery.

 

Πηγές:
Plastic and Reconstructive Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ισομετρικές ασκήσεις χαμηλής έντασης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον αγώνα δρόμου για τα παιδιά με καρκίνο
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους σε δομές Υγείας των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας