Σε πρόσφατη έρευνα, ειδικοί δημιούργησαν λίστα περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν πιθανόν στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η λίστα περιλαμβάνει την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την έλλειψη βιταμίνης D, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι ακόμα επαρκείς για να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Η άνοια σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως υπέρταση στη μέση ηλικία, κάπνισμα, διαβήτη, παχυσαρκία, κατάθλιψη και χαμηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις, καθώς και γενετικούς παράγοντες.

Αυτοί οι κίνδυνοι, ωστόσο, αφήνουν περίπου το ένα τρίτο του κινδύνου άνοιας ανεξήγητο. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές επισκόπησαν έρευνες που είχαν περιλάβει περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που συνδέονταν με την άνοια.
Ανακάλυψαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης D που συνθέτει ο οργανισμός μέσω της έκθεσης στον ήλιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση εμπλέκονταν, καθώς και η έκθεση σε ορισμένα είδη φυτοφαρμάκων.

Μεγάλα επίπεδα μετάλλων στο πόσιμο νερό μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με τη νόσο, αλλά οι ενδείξεις ήταν μεικτές.
Υπάρχει αυξανόμενη συμφωνία μεταξύ γιατρών, ότι σημαντικό ποσοστό περιστατικών θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει με την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών παραγόντων που συνδέονται με τη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Geriatrics.

 

Πηγές:
BMC Geriatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μετριάζει τον γενετικό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 62% [μελέτη]
Συστηματική σκλήρυνση: Ποσοστό 3% έχουν αυτοαντισώματα NOR90
ΕΜΑ: Ζητεί επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD, για να καλύπτουν την παραλλαγή JN.1