Γενετικές εξετάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών με καρκίνο στο μαστό που έχουν υψηλό κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων, αναφέρει νέα έρευνα.

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι σοβαρή και πιθανόν μοιραία επιπλοκή, που μπορεί να συμβεί κατά την αγωγή για τον καρκίνο, ιδιαίτερα τη χημειοθεραπεία.

Η Judith Brand, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι επειδή ο καρκίνος στο μαστό είναι ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους, τέτοιες ασθενείς αποτελούν μεγάλο αριθμό περιστατικών φλεβικής θρομβοεμβολής συνδεόμενης με τον καρκίνο.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 4.200 γυναίκες στη Σουηδία, με καρκίνο στο μαστό, μεταξύ 2001 και 2008, και τις παρακολούθησε μέχρι το 2012.

Το ετήσιο ποσοστό φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 9,5% σε όσες υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο σε σύγκριση με 1,3% σε όσες δεν υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο.

Μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία, με υψηλή γενετική ευαισθησία, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής. Σε ασθενείς 60 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο το ετήσιο ποσοστό ήταν 25%.

Η έρευνα δείχνει ότι πληροφορίες για τη γενετική ευαισθησία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ασθενών που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research.

 

Πηγές:
Clinical Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα