Παιδιά που υπόκεινται σε σχολικό εκφοβισμό έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των 18 ετών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση σχολικού εκφοβισμού και σωματικού βάρους.

Παιδιά που χρονίως υπόκειντο σε σχολικό εκφοβισμό ήταν κατά 1,7 φορές πιο πιθανό να είναι στο μέλλον υπέρβαροι νέοι ενήλικες σε σχέση με παιδιά που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο εκφοβισμού (29% και 20% αντίστοιχα).

Παιδιά που υποβλήθηκαν σε bullying, επίσης είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και αναλογία μέσης/γοφών στην ηλικία των 18 ετών.

Οι σχέσεις ήταν ανεξάρτητες από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Επιπλέον, και για πρώτη φορά, ανάλυση έδειξε ότι παιδιά που χρονίως υποβάλλονταν σε σχολικό εκφοβισμό έγιναν υπέρβαρα ανεξάρτητα από το γενετικό τους κίνδυνο να είναι υπέρβαρα.

Ο Andrea Danese, του King's College London, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι παιδιά που υπόκεινται σε σχολικό εκφοβισμό είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ως ενήλικες και ότι γίνονται υπέρβαροι ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση και μετά από την εμπειρία θυματοποίησης.

 

Πηγές:
Psychosomatic Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία