Η βαριατρική εγχείρηση και άλλες αγωγές που προκαλούν σημαντική απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε παχύσαρκους ασθενείς, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο American Heart Association's Scientific Sessions 2016.

Ερευνητές συνέκριναν 25.804 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική εγχείρηση με 13.701 ασθενείς που χρησιμοποίησαν εντατικό πρόγραμμα αλλαγής του τρόπου ζωής. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας πριν την έναρξη της αγωγής, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 ενώ ζύγιζαν κατά μέσον όρο 119 κιλά πριν την αγωγή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι

  • 4 χρόνια μετά την έναρξη της αγωγής ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν σχεδόν 50% χαμηλότερος στην ομάδα της βαριατρικής εγχείρησης
  • Το ποσοστό θνησιμότητας και καρδιακής προσβολής ήταν παρόμοιο στις ομάδες που έλαβαν αγωγή.
  • Ωστόσο, ασθενείς στην ομάδα βαριατρικής εγχείρησης είχαν λιγότερα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής, διαβήτη και υπέρτασης

Η ομάδα της βαριατρικής εγχείρησης έχασε περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους ακολούθησαν το εντατικό πρόγραμμα μεταβολής του τρόπου ζωής.

Η βαριατρική εγχείρηση οδήγησε σε απώλεια βάρους κατά 18,8 κιλά έναντι της αγωγής με μεταβολή του τρόπου ζωής μετά από ένα χρόνο και κατά 22,6 κιλά μετά από 2 χρόνια.

Όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα μεταβολής του τρόπου ζωής ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλής ενέργειας, 500 θερμίδων την ημέρα, για 3 έως 10 εβδομάδες η οποία ακολουθήθηκε από 2 έως 8 εβδομάδες σταδιακής ενσωμάτωσης τροφών και στη συνέχεια από 9 μήνες διατροφής διατήρησης βάρους που περιλάμβανε τακτική άσκηση, διατροφικές συμβουλές και συμπεριφορική θεραπεία.
Ο Johan Sundstrom, του Uppsala University στη Σουηδία, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιακής ανεπάρκειας και προσφέρει στήριξη για τις προσπάθειες επιθετικής πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, περιλαμβανομένης της χρήσης βαριατρικής εγχείρησης. Η βαριατρική εγχείρηση θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση περιστατικών κολπικής μαρμαρυγής, διαβήτη και υπέρτασης-γνωστών παραγόντων καρδιακής ανεπάρκειας- εξηγώντας το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας που παρατηρήθηκε.

Αν και τα ευρήματα αναφέρουν ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι χαμηλότερος στους ασθενείς που χάνουν περισσότερο βάρος δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε. Ωστόσο, ασθενείς στις 2 ομάδες έχασαν βάρος με πρόθεση, στηρίζοντας την ιδέα.

Πηγές:
American Heart Association Meeting Report

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη